Waarom tikt mijn radiator?

Een tikkende verwarming. Haast iedereen kent dit geluid wel. In dit artikel leest u wat de oplossingen kunnen zijn om van dit geluid af te komen.

Radiatoren ontluchten

In de leidingen kunnen luchtbellen zitten. Dit komt met name in de herfst/winter voor, omdat dan de radiatoren weer aangezet worden. Om de luchtbellen te verwijdederen kunt u de radiatoren ontluchten. Volg ons stappenplan om de radiatoren zelf te ontluchten.

Uitzetten en krimpen van leidingen

ThermostaatHet tikkende geluid kan ook voortkomen uit leidingen die niet de ruimte krijgen om uit te zetten en te krimpen. Metaal werkt immers onder invloed van temperatuur. Ga eerst na waar het getik precies vandaan komt. Zorg er eerst voor dat de radiatoren uit staan en de thermostaat laag staat. Zodra de buizen en radiatoren zijn afgekoeld zet u de thermostaat weer aan. Draai de radiatoren één voor één open en start met de radiator die het dicht bij de ketel staat. Zoek op deze manier naar de locatie van het geluid.

Heeft u de locatie van het getik gevonden? Draai de beugel wat losser of als de buis over een te lange afstand niet wordt ondersteund door een beugel, plaats een extra beugel. Een oplossing kan ook zijn om wat isolatiemateriaal te plaatsen tussen de beugel en de leiding of radiator. Komt het tik vanachter een muur? Dan gaat de leiding mogelijk door een te nauwe doorvoer in de vloer of muur.

CV-ketel minder snel op laten warmen

Als metaal langzaamaan kan wennen aan warmte, kan dit het getik in de leidingen voorkomen. U kunt dus ook de CV-ketel anders instellen, zodat de CV-ketel minder snel opwarmt. Houd er dan wel rekening mee dat uw huis dan ook minder snel warm is.

4 augustus 2016