Voorkomende problemen bij CV-ketel bijvullen

U heeft uw CV-ketel zelfstandig bijgevuld. Daarvoor heeft u het door ons samengestelde stappenplan voor de doe-het-zelver gevolgd. En toch bent u tegen problemen aangelopen. Lees hieronder meer over mogelijke problemen die kunnen ontstaan tijdens het bijvullen van de CV-ketel of het ontluchten van radiatoren. Staat het probleem er niet bij? Schakel dan een installateur in.

Ons stappenplan geldt voor de doorsnee moderne CV-ketel

Ons stappenplan geldt voor de doorsnee moderne CV-ketel en is in de meeste gevallen van toepassing. In de markt zijn echter veel verschillende soorten CV-ketels te verkrijgen. Het kan daarom zijn dat uw CV-ketel een andere gebruikersinstructie heeft. Het is verstandig om voor het bijvullen eerst de gebruikersinstructie of handleiding van uw CV-ketel door te nemen en te checken of dit overeenkomst met ons stappenplan.

De druk loopt snel op tijdens het bijvullen van de CV-ketel

U bent uw CV-ketel aan het bijvullen en de druk loopt snel op terwijl u maar een kleine hoeveelheid water bijvult? Grote kans dat het expansievat kapot is. Deze moet zo snel mogelijk vervangen worden. Het expansievat vangt drukverschillen op die ontstaan door verwarming en afkoeling van water. Wij raden u aan om de CV-ketel tot die tijd niet te gebruiken om verdere problemen te voorkomen. Indien dat geen mogelijkheid is dan dient u uw CV-ketel niet meer bij te vullen dan ongeveer 1 - 1,5 bar. Reden hiervoor is dat het beveiligingsventiel water gaat spuien als door opwarming de druk boven de 3 bar uitkomt. Dit kan schade geven aan de omliggende ruimte (vloer, muren, plafond). Wij raden u aan om de CV-ketel tot die tijd niet te gebruiken om verdere problemen te voorkomen.

Vulpunt en drukmeter op andere verdieping dan de CV-ketel

Er zijn situaties dat het vulpunt en de drukmeter van uw CV-ketel op een verdieping lager zitten dan uw CV-ketel. Uw CV-ketel staat bijvoorbeeld op zolder en de vulkraan en drukmeter in de garage of berging. In dat geval geeft de drukmeter een hogere druk weer dan de daadwerkelijke druk in de CV-ketel. Houdt er rekening mee dat elke meter hoogteverschil, 0,1 bar druk meer weergeeft. Een rekenvoorbeeld: de drukmeter geeft 1,5 bar weer. Uw CV-ketel is 5 meter hoger gelegen. Dan is de daadwerkelijke druk in uw CV-ketel dus 1 bar. In dit geval dient u uw CV-ketel bij te vullen, omdat de meter tussen de 1,5 en 2 bar moet staan.

CVketel installatie pakket

Moet u de CV-ketel regelmatig bijvullen?

U weet zeker dat het expansievat in orde is en toch moet u de CV-ketel regelmatig bijvullen, dan zou het probleem kunnen liggen bij het lekken van de automatische ontluchter. Het kan ook zijn dat de lekkage zich elders voordoet, bijvoorbeeld bij een koppeling of ventiel. In alle gevallen dient u de lekkage zo snel mogelijk te herstellen.

Het kan zijn dat u dit lekken helemaal niet opmerkt, doordat het lekkende water direct verdampt door de hoge temperatuur. Wel kunt u lekkage ontdekken door kalkafzetting. Maak de automatische ontluchter goed schoon. Helpt dit niet, dan is vervanging waarschijnlijk noodzakelijk.

11 juli 2016